I dag har jeg bagt julens første kager. Og traditionen tro har jeg taget det lille Amo Gluten-opskriftshæfte fra 1973 frem og fundet den bedste opskrift på vaniljekranse.
Det er det opskriftshæfte, jeg kan huske fra min barndom. Og i mit univers er det dermed opskriften på de helt rigtige vanillekranse.
I aften blev det dog til pebernødder i stedet. Jeg kommer fra et hjem, hvor smagen af pebernødder aldrig helt imponerede, så i stedet blev vanillekransedejen brugt.
Opskrift på vaniljekranse anno 1973
- 375 gram mel
- 250 gram smør
- 175 gram sukker
- 25 gram vanillesukker
- 1 æg
Alle ingredienserne æltes grundigt sammen, køres gennem en kødhakkemaskine, skæres i stykker på cirka otte cm, der formes til kranse og bages på ovnens midterste rille ved 200 grader i cirka seks minutter.
Ifølge opskriften skulle der blive ca. 90 stk.
Og så blev det også lige til en portion choko-knas
Opskrift engelsk choko-knas anno 1973
- 400 gram mel
- 150 gram smør
- 350 gram sukker
- 25 gram cacao
- 1 æg
- 1 dl mælk
- 1/3 tskf. bagepulver
- 1/3 tskf. natron
Alle ingredienserne æltes grundigt sammen. Dejen trilles til pølser på cirka halvanden cm. tykkelse. De skæres i stykker på størrelse med en stor hallsnød og trykkes flade, inden de bages midt i ovnen ved 180 grader i 10-12 minutter.
Ifølge opskriften skulle der blive ca. 125 stk.
God bagelyst – og glædelig snarlig jul