I dag er St. Bededag og det betyder, at vi skulle spise varme hveder i går. Eller i dag. Eller hvordan er det nu det er?
Det er noget med, at en masse mindre bededage blev slået sammen til én, nemlig St. Bededage, som var særlig hellig. Derfor måtte bagerne ikke arbejde på denne dag, så dagen før bagte de ekstra meget hvedebrød, som så kunne spises St. Bededag. Men da nybagt brød dufter særlig godt, var – og er – det svært at holde fingrene fra hvederne, så derfor spiser vi dem på selve dagen, de er bagt – altså dagen før St. Bededag.
Anyway – jeg er en dag for sent ude, for jeg har først i dag bagt hveder. Faktisk for første gang. Og de blev så velsmagende og luftige, at jeg bliver nødt til lige at dele opskriften.
Ingredienser
- 2 dl mælk
- 1 spsk sukker
- 40 g gær
- 2 æg
- 100 g blødt smør
- 1⁄2 tsk groft salt
- 450 g hvedemel
Sådan bager du varme hveder:
Mælken lunes til den er lillefingervarm. Gær, æg og sukker røres i.
I en skål blandes mel og salt; det bløde smør smuldres i.
De to blandingen æltes sammen – fx med dejkrogen på en køkkenmaskine. Jeg lod dejen ælte i cirka ti minutter. Bemærk at den er ret blød.
Lad nu dejen hæve i en time, inden den æltes sammen, deles i 16 klumper, som formes som boller og placeres tæt sammen – dog uden at røre hinanden – på en bradepande med bagepapir.
Bollerne efterhæver i 45 minutter (hvorefter mine var groet lidt sammen – præcis som man kender det fra hvedeknopper) og bages i cirka 15 minutter i en forvarmet ovn på 180 grader varmluft.
Spis dine hveder nybagte fra ovnen – eller del dem over og rist dem. Og husk smøret 😉
Glædelig St. Bededag